Pluk van de Petteflet
Het bekende verhaal van Pluk van de Petteflet is geschreven door Annie M.G. Schmidt met prachtige illustraties van Fiep Westendorp. Het boek is in 1971 verschenen en gaat over een jongetje genaamd Pluk. Hij rijdt rond in een rood kraanwagentje en beleeft samen met Aagje en de familie stamper allerlei avonturen.
De bekende voorleesboek wordt generaties voorgelezen en is heel leuk om te geven als kraamcadeau. Het boek staat prachtig op de babykamer en wanneer het kindje ouder is kan het verhaal worden voorgelezen.
Productspecificaties van het Pluk van de Petteflet kinderboek
- Auteur: Annie M.G. Schmidt
- Uigeverij: Querido
- Uitvoering: Hardcover
- Aantal pagina's: 200
- Herziene versie: April 2010
- Afmeting: 25,8 x 19,7 x 1,7 cm
Annie M.G. Schmidt en tekeningen van Fiep Westendorp
De titel van dit boek zal bij aardig wat mensen jeugdsentiment oproepen. Pluk van de Petteflet stamt immers al uit 1971, maar het boek is ruim vijftig jaar later onverminderd populair. Het verhaal van Annie MG Schmidt is dan ook tijdloos. Dankzij de karakteristieke tekeningen van Fiep Westendorp komen de personages tot leven. Een kinderboekenkast is dan ook niet compleet zonder Pluk van de Petteflet.
Margriet
Het personage Pluk werd in 1968 geïntroduceerd in het tijdschrift Margriet, destijds ook al geïllustreerd door Fiep Westendorp. Annie MG Schmidt had op dat moment al enkele boeken uitgebracht, zoals Abeltje, Minoes en Floddertje. Haar uitgeverij durfde het echter niet aan om Pluk als boek te produceren, met zoveel illustraties in kleur. Gelukkig hadden Annie MG Schmidt en Fiep Westendorp goede contacten bij Uitgeverij Querido, die het risico wel durfde te nemen. Een klassieker werd geboren.
Pluk is een jongetje met een groot hart. Hij heeft geen huis, alleen een rood brandweerwagentje, maar is wel op zoek naar een plek in de wereld die hij thuis kan noemen. De dikke duif Dollie geeft hem de tip om eens in het torenkamertje van een flatgebouw (de Petteflet) te kijken, want dat schijnt leeg te staan. Pluk trekt in de Petteflet en dit zorgt ervoor dat hij in de ene na de andere wonderlijke situatie belandt. Hij sluit vriendschap met een kakkerlak, een eekhoorn met hoogtevrees en een meeuw met een houten poot.
Ook ontmoet Pluk bijzondere buren, zoals meneer Stamper, een alleenstaande vader met zes Stampertjes met wilde haardossen. Bij de luidruchtige familie Stamper is het één grote bende, maar Pluk komt er graag over de vloer (die bedekt is met matrassen, om geluidsoverlast te verminderen...) Hoe anders gaat het er thuis aan toe bij zijn buurmeisje Aagje: haar moeder is vreselijk streng en Aagje mag dan ook absoluut niet vies worden of snoepjes eten. Deze mevrouw Helderder is de vrijmoedige Pluk liever kwijt dan rijk in de Petteflet. Opvallend is dat er nergens in het boek gerept wordt over de ouders van Pluk zelf; iets dat overigens vaker voorkomt in boeken van Annie MG Schmidt. Voor kinderen is dit doorgaans dan gewoon een gegeven.
Naast een verzameling bonte figuren bevat het boek ook spannende verhaallijnen. Zo krijgt Pluk het aan de stok met de Parkmeester, wanneer diens plannen de verblijfplaats van de dieren in de Torteltuin in gevaar brengt. Is Pluk op tijd om te zorgen dat de Torteltuin niet in een tegelpleintje wordt veranderd? Ook ontmoet Pluk de heen- en weerwolf, een veerman in de gedaante van een wolf. Wat begint als een spannend hoofdstuk, blijkt vervolgens een ontroerend fragment te zijn over een personage dat enorm eenzaam is omdat niemand hem durft te benaderen.
Zo behandelt Annie MG Schmidt in het boek wel meer thema's met een diepere laag, maar altijd met een kindvriendelijk sausje eroverheen. Vriendschap is één van de belangrijkste thema's in het boek. Hierbij toont Pluk juist de schoonheid van vriendschap met wezens die heel anders zijn hijzelf. Ook komen er in het boek veel situaties voor die Pluk samen met zijn vrienden moet zien op te lossen. Dat de karakters in Pluk van de Petteflet tot de verbeelding spreken, blijkt wel uit het feit dat meerdere basisscholen in Nederland de naam hebben aangenomen van één van de bijzondere personages uit het boek.
Magie komt niet alleen in de vorm van pratende dieren, maar er wordt ook hasselbramenjam met toverkrachten gemaakt. Er komen fantasiedieren voor in het boek, zoals de Krullevaar: een kolossale vogel zonder veren maar mét krullen, die zijn dagen slijt in een museum en louter 'Prrr… ta lie loe' kan zeggen. Weten Pluk en zijn vrienden hem te bevrijden en zijn soortgenoten te vinden? En niet te vergeten is er de Lispeltuut: een slissende schelp die Pluk de weg wijst naar de 'kluizelaar'. Er komen meer van dit soort verhaspelingen voor in het boek, zoals Egwijk aan Zee en de rivier de Waas. Dit soort creatief taalgebruik zorgt voor een glimlach bij ouders.
Voorleesboek
Als voorleesboek is Pluk van de Petteflet toch al een feest: de veertig hoofdstukken zijn dusdanig kort dat ze zich prima lenen als slaapverhaaltje. Het boek wordt nergens saai, want in ieder hoofdstuk ontvouwt zich weer een nieuwe gebeurtenis met vaak nieuwe, bijzondere personages waar je een zwak voor krijgt. De afwisseling, spanning, oneindige fantasie, humor en een vleugje stoutheid maken Pluk van de Petteflet een échte MG Schmidt.
In 2004 werd Pluk van de Petteflet verfilmd door Ben Sombogaart en Pieter van Rijn. Net als het boek werd de film een groot succes. De film is nog altijd te bekijken via verschillende streamingsdiensten.
Kortom: Pluk van de Petteflet verdient een plekje in iedere kinderkamer. Met het geven van dit boek als kraamcadeau laat je een nieuwe generatie kennismaken met dit iconische kinderboek dat, ondanks het feit dat Pluk al een halve eeuw meegaat, nog niets aan kracht heeft verloren.
Beoordelingen
Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst moet worden goedgekeurd door een beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is zal hij verschijnen op deze pagina.